Patricia & Erica Forssén Alonso

 

AllTheWeb

RÖTTER
Länkar

»Nyheter

»Bekanta

»Om och kring Backe

»Backe folk

»Släktforskning

»Släkt-träd

»WEB-tools

»On-line spel

Skriv till oss
Skriv gärna en rad i våran gästbok.

Eller skicka oss ett e-mail.

Nytt!!
Här kan du se vilka ändringar som gjorts på sidan. På så vis slipper du gå igenom hela sidan för att se om det finns nåt nytt.
Rioja viner
Ofta får pappa frågor från (svenska) vänner om vilket spanskt vin man skall köpa.

Ärligt talat är han ingen stor vin-kännare, men en sak har han lärt sig. Rioja-vin från ett bra år är aldrig fel. Här kan ni hitta en lista på vilka år som har varit bra (och mindre bra) i Rioja. Forts

Mer Rioja-fakta
Förutom vilket år som ett vin kommer ifrån finns det en del andra saker som skulle kunna vara intressant att veta om viner. T.ex. vad betyder det där med Crianza, Reserva, Gran Reserva etc... Forts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slagsmål och trollerianklagelser
Tinget 1674

Till tinget 1674 hade Kristoffer Pålsson (ana 11718) i Sunnansjö instämt sin granne Per Hansson för "att ha förbannat åkern där i byn, att han aldrig skall göra det rätt är". Stämningen hade föregåtts av ett slagsmål i Fjällsjö sockenstuga, där Kristoffer beskyllt Per för samma sak och där bl.a. Hans Kristoffersson slagit Per Hansson blodvite i ansiktet med en stol. Anklagelsen var allvarligt mened menad, men Kristoffer kunde inte bevisa någonting. Beskyllningen ansågs så allvarlig att rätten istället dömde Kristoffer till 40 marks böter för falsk angivelse. Det var heller inte fråga om  någon småsak. Hade Kristoffer kunnat bevisa någonting kunde Per Hansson ha fått sluta sina dagar på bålet som trollkarl.

Källa: (Per Unosson, Fjällsjökrönikan 1950)

Kommentar:

I domstolsavskrifterna (som endast är en sammansfattning) nämns slagsmålet, men Kristoffer Pålssons ev. inblandning nämns ej. Ej heller vad slagsmålet gällde eller att någon anklagas för trolldom.

 

 

Släktforskning
 

 

Patricia
Erica
Madrid
Burgomillodo
Backe
Mamma
Pappa
Gamla kort
Bomärken
Forssén
 
Fjällsjökrönikan
Domböcker
Att göra

Fjällsjö historia

Backe / Lok
Sil
Sunnansjö
Landsom
Smedsbyn
Svedje
Jansjö
Orrnäs
Näset
Ön
Böle
Norrnäs
Bodum
Rörström
Hoting
Rudsjö