Patricia & Erica Forssén Alonso

 

AllTheWeb

RÖTTER
Länkar

»Nyheter

»Bekanta

»Om och kring Backe

»Backe folk

»Släktforskning

»Släkt-träd

»WEB-tools

»On-line spel

Skriv till oss
Skriv gärna en rad i våran gästbok.

Eller skicka oss ett e-mail.

Nytt!!
Här kan du se vilka ändringar som gjorts på sidan. På så vis slipper du gå igenom hela sidan för att se om det finns nåt nytt.
Rioja viner
Ofta får pappa frågor från (svenska) vänner om vilket spanskt vin man skall köpa.

Ärligt talat är han ingen stor vin-kännare, men en sak har han lärt sig. Rioja-vin från ett bra år är aldrig fel. Här kan ni hitta en lista på vilka år som har varit bra (och mindre bra) i Rioja. Forts

Mer Rioja-fakta
Förutom vilket år som ett vin kommer ifrån finns det en del andra saker som skulle kunna vara intressant att veta om viner. T.ex. vad betyder det där med Crianza, Reserva, Gran Reserva etc... Forts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyrkojorden

Utdrag ur Fjällsjökrönikan 1950

Den äldsta kartan över prästbordet är upprättad 1704 av lantmätare Kristoffer Mört. Någon präst fanns då icke i Fjällsjö, kyrkoherden i Ramsele predikade här var tredje söndag. Egen präst fick Fjällsjö först 1755. Som synes på kartan, fanns icke heller någon prästgård, den örsta prästgården byggdes av kyrkoherde Zellinger i Ramsele på 1730-talet.

Enligt kartan var kyrkan omgiven av en bogård med port åt öster. Kyrkogårdsområdet syns ha varit synnerligen litet, områdena 12, 13 och 14 på kartan betecknas som "odugliga sandbackar" och området 14 är alltså icke kyrkogården. Av kartan att döma, skulle kyrkan ha varit nästan fyrkantig, med en ingång på norra och en på södra sidan, men måtten kunna icke vara exakta, eftersom bevarade handlingar säga att kyrkan varit 14 1/2 * 9 alnar. Klockstapeln uppfördes först 1735. Förut satt klockan (i äldre tider klockorna) i "ett litet hus över kyrkotaket" och klockaren fick stå på kyrkogolvet och ringa.

Prästbordet ligger ännu på ungefär samma plats som det låg 1704, men vid skiftet på inägorna i Backe på 1830-talet, flyttade hela skiftet ett stycke till söder, så att platsen där gamla kyrkan stått, ligger längre från den nuvarande ägogränsen, än från  gränsen år 1704. De ägor, som Abram Ingelsson "intagit av kyrkobordet", fick kyrkoheden aldrig igen. Fortfarande är prästbordet smalare i övre ändan än nere vid sjön, i stället för som på kartan, jämnbrett. Det område som är upptaget på kartan når icke på någon plats fram till nuvarande landsvägen.

Per Unosson

 

Släktforskning
 

 

Patricia
Erica
Madrid
Burgomillodo
Backe
Mamma
Pappa
Gamla kort
Bomärken
Forssén
 
Fjällsjökrönikan
Domböcker
Att göra

Fjällsjö historia

Backe / Lok
Sil
Sunnansjö
Landsom
Smedsbyn
Svedje
Jansjö
Orrnäs
Näset
Ön
Böle
Norrnäs
Bodum
Rörström
Hoting
Rudsjö