Patricia & Erica Forssén Alonso

 

AllTheWeb

RÖTTER
Länkar

»Nyheter

»Bekanta

»Om och kring Backe

»Backe folk

»Släktforskning

»Släkt-träd

»WEB-tools

»On-line spel

Skriv till oss
Skriv gärna en rad i våran gästbok.

Eller skicka oss ett e-mail.

Nytt!!
Här kan du se vilka ändringar som gjorts på sidan. På så vis slipper du gå igenom hela sidan för att se om det finns nåt nytt.
Rioja viner
Ofta får pappa frågor från (svenska) vänner om vilket spanskt vin man skall köpa.

Ärligt talat är han ingen stor vin-kännare, men en sak har han lärt sig. Rioja-vin från ett bra år är aldrig fel. Här kan ni hitta en lista på vilka år som har varit bra (och mindre bra) i Rioja. Forts

Mer Rioja-fakta
Förutom vilket år som ett vin kommer ifrån finns det en del andra saker som skulle kunna vara intressant att veta om viner. T.ex. vad betyder det där med Crianza, Reserva, Gran Reserva etc... Forts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapsejsad båt vid bröllop

Utdrag ur Fjällsjökrönikan 1960

Det hölls ett bröllop i nuvarande Holms gård i Backe någon gång på 1870-talet. Bonden Erik Elias Nolén (ana 70) gifte bort sin dotter (ana 35) med Nordkvist från Rudsjö (ana 34).

Fram på kvällningen på bröllopsdagen fingo bröllopsgästerna höra nödrop nerifrån sjön, och ett par av dem sprungo ner till stranden och satte ut en båt för att bistå de nödställda.

Det visade sig vara socknens klockare, Per Erik Ågren, som på hemvägen från kalaset till sin bostad i Sunnansjö kapsejsat med sin maka. Det vill säga, klockaren var det inte någon större fara med, för han satt tvärs över den upp och nedvända båten, men gumman var värre ute. Hon försökte klara sig simmande, och när hon försökte få tag i båten slog hennes herre och man henne på fingrarna, och det var hon som upphävde nödropen.

Bröllopsgästerna fingo det oeniga paret i land och hjälpte dem upp i bröllopsgården, där de finga byta kläder och torka sig. Senare på kvällen kunde man finna man och hustru på var sin sida av den stora spisen i bryggstugan, där de som lagade mat till kalaset höllo till, och de voro då inte mer avsvalkade av badet i Fjällsjön än att de kunde fortsätta den hetsiga diskussionen de påbörjat i sjön. Klockaren var för övrigt så påverkad av välfägnaden vis kalaset, att han inte märkt att han tagit på sig de lånade byxorna bakfram.

Elli Lenö

 

Släktforskning
 

 

Patricia
Erica
Madrid
Burgomillodo
Backe
Mamma
Pappa
Gamla kort
Bomärken
Forssén
 
Fjällsjökrönikan
Domböcker
Att göra

Fjällsjö historia

Backe / Lok
Sil
Sunnansjö
Landsom
Smedsbyn
Svedje
Jansjö
Orrnäs
Näset
Ön
Böle
Norrnäs
Bodum
Rörström
Hoting
Rudsjö