Patricia & Erica Forssén Alonso

 

AllTheWeb

RÖTTER
Länkar

»Nyheter

»Bekanta

»Om och kring Backe

»Backe folk

»Släktforskning

»Släkt-träd

»WEB-tools

»On-line spel

Skriv till oss
Skriv gärna en rad i våran gästbok.

Eller skicka oss ett e-mail.

Nytt!!
Här kan du se vilka ändringar som gjorts på sidan. På så vis slipper du gå igenom hela sidan för att se om det finns nåt nytt.
Rioja viner
Ofta får pappa frågor från (svenska) vänner om vilket spanskt vin man skall köpa.

Ärligt talat är han ingen stor vin-kännare, men en sak har han lärt sig. Rioja-vin från ett bra år är aldrig fel. Här kan ni hitta en lista på vilka år som har varit bra (och mindre bra) i Rioja. Forts

Mer Rioja-fakta
Förutom vilket år som ett vin kommer ifrån finns det en del andra saker som skulle kunna vara intressant att veta om viner. T.ex. vad betyder det där med Crianza, Reserva, Gran Reserva etc... Forts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madrid - Villaviciosa de Odón - El Bosque

 

På den här sidan vill vi visa VAR vi bor. Men vi vill också berätta lite grann om den historia som gjort att Madrid i dag är vad det är. Hoppas ni finner det lika intressant som vi gör.

 


 

Madrid

Historia

Länkar

VIllaviciosa de Odón

El Bosque


Madrid

wpe1.gif (8172 bytes)Madrid ligger mitt i Spanien och har ett utpräglat inlandsklimat vilket gör att det är ganska vanligt med minus-grader på vintern. En aning norr om Madrid ligger dessutom den centrala bergskedjan där det finns möjlighet att åka skidor på vintrarna.

Med sina 650 m.ö.h. så är Madrid Europas högst belägna huvudstad.

Det bor c:a 4 miljoner invånare i Madrid.

 

Historia

År 800 - 1085 En arabisk fästning som hamnar i Kristna händer

Trots att man, där Madrid i dag ligger, funnit spår av bebyggelser ända tillbaka från bronsåldern, så anser man att staden grundades på 800-talet av emir Mohammed I från Córdoba.

För att skydda den viktiga staden Toledo, beordrade Mohammed I byggandet av en fästning (Almudayna) där idag slottet ligger. Platsen valdes väl, ordentligt skyddad på en platå, 70 meter ovanför floden Manzanares, och samhället kallades Mayrit (som senare förvanskades till Madrid).

Med undantag för en kort period då staden plundrats av Ramirez II år 932, så var Madrid en viktig länk i den musulmanska försvaret av "Spanien". I och med att musulmanerna tappade styrka och blev mer splittrade, så blev Madrid mer och mer beroende av Toledo och skulle 1085 falla i kristna händer (Alfonso VI, Castilla-Leon).

 

år 1085 - 1561 Från litet samhälle till Spaniens huvudstad

Efter att de kristna tagit över den arabiska fästningen så växte och ändrade staden inriktning. Kastillja-bor flyttade in, man byggde en mur runt samhället och ett kloster (San Martín).

Slaget vid Navas de Tolosa (år 1212), det viktigaste slaget under hela den kristna "erövringen" av Spanien, innebar en viktig vändpunkt för det kristna Spanien. Detta märks inte minst i Madrid där man strax efter "rensade" staden från "icke-kristna" samt byggde två nya kloster. Araberna fick bo söder om Madrid, medans judar fick ett tillhåll i norra delen av Madrid.

Efter detta så börjar Madrid växa åt öster (åt väster så ligger floden Manzanares i vägen). De närmsta seklerna växte Madrid långsamt men säkert, och i början av 1400-talet så anpassas fästningen till att även fungera som tillfällig bostad för kungen (av Juan II), samt blir t.o.m hovbostad under en kort tid vid slutet av samma sekel (under Enrique IV). Särskilt de marknader som man håller i Madrid kommer att bli ett viktig del i Madrids tillväxt. 

1535 hade man c:a 5.000 invånare och det var då som Carlos I bestämde att renovera den gamla fästningen/slottet till ett palats.

1561 bestämde sonen Felipe II att Madrid skulle vara Spanien huvudstad. Innan dess fanns det ingen "spansk" huvudstad, utan varje kungadöme hade sitt eget säte, och kungen åkte runt mellan sina provinser.

 

år 1561 - 1734 En huvudstad skapas

Anledningen till att man valde Madrid som huvudstad (och inte t.ex. Toledo som var en mycket viktigare stad vid tillfället, och endast låg 5 mil söder om Madrid) var bl.a. just det faktum att det INTE var en av huvudortena vid den tiden. På så vis undvek man den avundsjuka som fanns mellan de olika huvudortena. Att Madrid låg mycket nära den geografiska  mittpunkten för Spanien spelade också in.

Denna plötsliga förändring skapade givetvis vissa praktiska problem. En stor mängd funktionärer skulle plötsligt flyttas till Madrid (särskilt från Toledo) och det blev brist på bostäder. (Från att ha haft c:a 5.000 invånare 1550, växte Madrid till att ha nästan 100.000 invånare 1590).

Kungen bestämde att övervåningen på alla hus skulle "arrenderas" till staten (vilket givetvis ledde till att inga hus med övervåning byggdes).

När Felipe II dött 1598 bestämde sonen Felipe III att hela hovet skulle flyttas till Valladolid år 1600.

30.000 personer måste lämna Madrid för att leta bostad i Valladolid. Madrid lämnas nästan öde (nåja,...) och erbjuder sig till slut att betala 250.000 dukater för att kungen skall flytta tillbaka sitt hov till Madrid. I och med denna återflytt 1606 bekräftas Madrids status som Spaniens slutliga huvudstad.

Den gamla fästningen (om än renoverad) kom att bli halv-fast bostad åt ett antal kungar, innan det slutligen brinner upp på julaftonen 1734. Kung Felipe V lär inte ha sörjt förlusten särskilt mycket, och han skyndade sig att bygga upp ett nytt palats på samma plats. Det är detta palats som idag står kvar.

Länkar


Villaviciosa de Odón

Fast nu är det ju så att vi inte bor i Madrid, Madrid, utan strax utanför (25 km) i ett villaområde som heter El Bosque (skogen). På bilden ovan kan ni se var El Bosque ligger gentemot Madrid. Beroende på trafiken kan det ta vad som helst mellan 15 minuter till 1 timme att komma till Madrid.

Mamma och pappa jobbar i östra delen av Madrid, en aning under R'et i Madrid på satellit-bilden ovan. Ibland kan det ta ganska lång tid för dem att komma till jobbet.

El Bosque tillhör Villaviciosa de Odón, och det är där vi går i skolan (och dagis).

Villaviciosa är ett gammalt samhälle med egen historia. Här finns bl.a. ett slott byggt på 1400-talet. Hit flyttade kung Fernando VI 1758 när han abdikerade tronen till brodern Carlos III, efter hustruns plötsliga död.

Den abdikerade kungen förfaller snart mentalt och senare också fysiskt. Ett år efter att ha abdikerat dör han 43 år gammal.

Senare skulle brorsdottern Teresa de Borbón y Vallabriga bli ägare av slottet. Hennes make (påtvingad, de tålde inte varann) Godoy skulle dessutom 1808 komma att bli fånge i detsamma som en del i ett av den spanska historiens intriger. Strax efter blev Napolens bror kung av Spanien (1808 - 1813).

Godoy är även känd som köparen av "Las Majas" de Goya.

Picture

 


El Bosque

Här nere kan ni se, ungefär, hur husen i vårat område ser ut. Detta var det reklam-blad som mamma och pappa såg innan huset var byggt, så i verkligheten blev det lite annorlunda :-). 

Hur som helst så ger det iallafall en ganska bra idé om hur området där vi bor ser ut. Den röda pilen visar vart vårt hus är.

Adress:

c/ Cigüela 11

28679 Villaviciosa de Odón (Madrid)

Spanien

 

Tfn:    +34 916168802

Mobil: +34 629159008

 

 

Golfbanan

 

Alldeles intill vårat hus ligger en golfklubb där mamma och pappa brukar spela golf. Om ni klickar på bilden nedan kan ni se hur banan ser ut.

wpe52046.jpg (37769 bytes)

Denna klubb har korrespondens med ett antal andra klubbar. Här har pappa lagt in vilka dagar han kan spela på andra Madrid-klubbar (är troligen inte intressant för någon som ej är medlem i samma klubb som mamma och pappa).

 

Tidningen Svensk Golf har varit och provspelat banor i Madrid. Här kan ni se vad de tyckte om våran bana.

 

Släktforskning
 

 

Patricia
Erica
Madrid
Burgomillodo
Backe
Mamma
Pappa

Kartor