Patricia & Erica Forssén Alonso

 

AllTheWeb

RÖTTER
Länkar

»Nyheter

»Bekanta

»Om och kring Backe

»Backe folk

»Släktforskning

»Släkt-träd

»WEB-tools

»On-line spel

Skriv till oss
Skriv gärna en rad i våran gästbok.

Eller skicka oss ett e-mail.

Nytt!!
Här kan du se vilka ändringar som gjorts på sidan. På så vis slipper du gå igenom hela sidan för att se om det finns nåt nytt.
Rioja viner
Ofta får pappa frågor från (svenska) vänner om vilket spanskt vin man skall köpa.

Ärligt talat är han ingen stor vin-kännare, men en sak har han lärt sig. Rioja-vin från ett bra år är aldrig fel. Här kan ni hitta en lista på vilka år som har varit bra (och mindre bra) i Rioja. Forts

Mer Rioja-fakta
Förutom vilket år som ett vin kommer ifrån finns det en del andra saker som skulle kunna vara intressant att veta om viner. T.ex. vad betyder det där med Crianza, Reserva, Gran Reserva etc... Forts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gäckeri
1733 står Matts Påhlsson till svars för en mera ovanlig förseelse:

Vid Tinget 1733 anklagar Kyrkoherde Samuel Zellinger i Ramsele honom för vad som i nutiden väl skulle kallas gäckeri med sakramenten , en sak som på 1700 tal var allvarligt. Matts Påhlsson medgav då, att 1727, under dottern Malins svåra barn-säng, då hon plågats i flera dagar och var alldeles utmattad, hade han, efter att först ha läst "syndabekännelsen, fader vår och tron", tagit vatten och döpt barnet
i moderlivet. Kuren hade hjälpt, en timme senare hade Malin fött tvillingar.
Matts Påhlsson vitsordades som försvarlig i sin kristendom. Tillvägagångssättet sade han sig ha lärt, då han i ungdomen tjänade dräng hos prästen Spolander i Åsele. Denne skulle ha hjälpt sin hustru på samma sätt.

Häradsrätten ansåg sig inte kunna ge honom lägre straff än 14 dagar pa vatten och bröd, men domen skulle underställas hovrätten.

==================

Se nedan Bertil Krånglins kommentarer till ovanstående text.

Stycket är hämtat från Fjällsjö krönika 1950 (Uno Persson) Det var Malins första barn. Stycket finns ej med i domboksutdraget, men fullvärdigt att notera. Däremot kan jag ej finna att Malin fött tvillingar. I föd-boken står: Elias Erssons Barn döpt den 12 maj, med det nomyn Elisabeth, Faddrar: Olof Pålsson på Högen, Carl Mårtensson i Böle, Anders Eliesson i Mogård, Hustru Karin i Mogård. Det andra barnet kan ha dött eller varit dödfött.

Till författarens beskrivning som "gäckeri med sakramenten, kunde kanske vara tillämpligt 1730, men knappast i dag. Vi har fullständig rätt att använda Guds ord och hans kraft varhelst vi kan göra goda gärningar och rädda någon som är i fara.

Straffet anser jag martyrskap.


(Källa: Bertil Krånglin)

 

Släktforskning
 

 

Patricia
Erica
Madrid
Burgomillodo
Backe
Mamma
Pappa
Gamla kort
Bomärken
Forssén
 
Fjällsjökrönikan
Domböcker
Att göra

Fjällsjö historia

Backe / Lok
Sil
Sunnansjö
Landsom
Smedsbyn
Svedje
Jansjö
Orrnäs
Näset
Ön
Böle
Norrnäs
Bodum
Rörström
Hoting
Rudsjö